لوگوی سیستم یار

سیستم یار

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
شایستگی های کلیدی رهبری

مطالعه‌ای در مورد تفاوتهای رهبری (نقشها، سبکها، تفویض اختیار و شایستگی‌ها)

این مطالعه می کوشد تا تفاوتهای میان ارزیابی ۳۶۰ درجه که در مورد یک گروه با عملکرد بالا و یک گروه از افراد با عملکرد ضعیف انجام شده را مشخص نماید. ارزیابی عملکرد ستارگان یا گروه کارکنان با عملکرد بالا و کارکنان با عملکرد ضعیف توسط مدیریت عالی یک شرکت داده شده است. گروهی متشکل از ۲۵ مدیر ارشد این سازمان که حداقل ده سال با سازمان همکاری داشتند توسط ۱۹۱ نفر ارزیاب مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین نمرات در سه گروه (عالی، متوسط، ضعیف) مورد مقایسه قرار گرفت.

نتایج نشان داد که کارکنان عالی در برخی از نقشها و فعالیتهای رهبری نمرات بالایی در مقایسه با کارکنان ضعیف و متوسط کسب کردند. البته تفویض اختیار و سبک رهبری آنان تفاوت چندانی را نشان نمی داد. خود ارزیابی ها نیز در هر سه گروه تقریبا شبیه هم بود و تفاوت معنی داری را نشان نمی داد.

جهان امروز را برای شرکتها می توان با این ویژگیها مشخص نمود: رقابت بسیار شدید، متنوع شدن تکنولوژی و سیستمها، تمرکز بر مشتری، سرعت عمل، هوشیاری در مورد کیفیت و هزینه، تغییرات سریع و بالاخره باز هم رقابت بسیار شدید. در شرایط تغییر یافته امروز، یک شرکت برای ادامه حیات خود باید بتواند با شرکتهایی که مزیتهای تکنولوژیک، مالی، سیستمی، ارتباطی و یا تمامی این مزیتها را با هم دارند رقابت نماید، آن هم بر اساس مزیت نیروی انسانی و بر اساس شایستگیها، نگرشها و فرهنگ کاری.

در چنین وضعیتی، شرکتهای هندی، نیازمند به داشتن مدیرانی هستند که در سطح بالایی از شایستگیها قرار داشته باشند تا بتوانند سازمان را رهبری کنند. آنها باید فعالیتهای رهبری و نقشهای سازندگی اساسی سازمان را بصورتی کاملا اثربخش انجام دهند. آنها نیازمند ایجاد تعادل میان اهداف کوتاه مدت و اولویتهای بلندمدت در ساختار سازمان هستند.

آنها نیازمند ایجاد انگیزه در کارکنان و توسعه آنان هستند. مدیران امروز بایستی کیفیت گرا و مشتری مدار باشند. هر مدیری نقشی حیاتی در شرکت ایفا می نماید. او می تواند یک عامل تغییر خوب باشد که خودش را بطور مستمر در اجرای نقشها، سبکهای رهبری، تفویض اختیار و ایجاد تاثیر صحیح بر دیگران، بهبود می بخشد.

تقریبا یک عقیده جهانی وجود دارد که در هر سازمان و یا شغلی، افراد خاصی به عنوان کارکنان با عملکرد بالا، برجسته می شوند. آنها عملکرد و توانایی بسیار بالایی در مقایسه با همتایانشان از خود نشان می دهند. چالش جهان رقابتی امروز، این است که افراد را روز به روز توسعه دهیم تا کارکنانی با عملکرد عالی شوند و مهارت رهبری داشته باشند. آنچه که بطور محدود می تواند به این فرایند کمک نماید، فهمی است مبتنی بر اطلاعات در مورد ویژگیهای افراد با عملکرد بالا، فرهنگ سازمانی، سیستمها و روشهایی که افراد با عملکرد بالا را پرورش می دهد و بالاخره تمام چیزهایی که در ایجاد این موارد دخالت می نماید. این بخش، از مقالات تحقیقاتی استخراج گردیده و از تجربیات در این زمینه استفاده نموده است تا پدیده عملکرد بالا را روشنتر و مشخص تر نماید.

بر اساس مقایسه ای که از ارزیابی های ۳۶۰ درجه انجام شده است، دو محقق به نامهای Raju – Rao , T . V . Rao تفاوتهای میان کارکنان با عملکرد ضعیف و کارکنان عالی را مشخص کرده اند. نتایج بدست آمده آنان نشان می دهد که کارکنان با عملکرد بالا در برخی از نقشها نمرات بالاتری را کسب نموده اند. این نقشها شامل برخی از شایستگیها و فعالیتهای رهبری در مقایسه کارکنان با عملکرد ضعیف و متوسط می باشد و در مورد تفویض اختیار و سبکهای رهبری نیست.

ساندیک پریشنان و بیجو وارکی، بر اساس موردکاوی های انجام شده توسط سازمانهای هندی و بین المللی اجراکننده برنامه های رهبری، شناختی را از ابزارهای مختلفی که برای توسعه رهبری مورد استفاده قرار می گیرد ارائه داده اند. آنها همچنین در مورد ویژگیهای برجسته برنامه های سریع توسعه بحث می نمایند و ساختاری را برای توسعه سریعتر رهبری ارائه می دهند. Padmakali mishra و Koustab Ghosh سه متغیر کلیدی را در مورد تعقل سازمانی، توانمندسازی کارکنان و تنوع نیروی کار بررسی می کنند. 

این مقاله اجزاء تشکیل دهنده این سه متغیر را بررسی کرده و ویژگیهای شخصیتی یک رهبر را در ایجاد سازمانی با عملکرد بالا در محیط کسب و کار جهانی استخراج می نماید. Ahutosh Pande رویکردی را در مورد رهبری ارائه می دهد که مناسب تغییرات زمان حال است و این رویکرد از طریق ترکیب رویکردهای کنونی رهبری و توانمندسازی بدست آمده است. ضمنا خط مشی های گوناگونی برای تسهیل در تبدیل شدن به سازمان با عمکرد بالا ارائه شده است.

رهبری چیست؟ (برخی از مشاهدات حال حاضر)

رهبری به طرق مختلف و توسط نویسندگان و متخصصان مختلف تعریف شده است. (۱۹۹۹) Noel Tichy و Cohen که نویسندگان کتاب «موتور رهبری» هستند خاطر نشان کرده اند که کمیاب ترین منبع در جهان امروز، استعداد رهبری است که بتواند سازمانها را به سمت موفقیت در جهان فردا سوق دهد. افراد و سازمانهایی که موتورهای رهبری را می سازند و در توسعه رهبران سرمایه گذاری می کنند، مزیت رقابتی چشم گیری نسبت به دیگران دارند.

تصویر ناصر امامی میبدی

ناصر امامی میبدی

کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی
مسلط به زبان انگلیسی و IT
سابقه مدیریت در شرکتهای خصوصی و دولتی

به اشتراک گذاری
تلگرام
واتساپ
ایمیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *